Deerenberg & Van Leeuwen beantwoordt de vraag van de maand

Deerenberg & Van Leeuwen beantwoordt de vraag van de maand

Deerenberg & Van Leeuwen: "Alleen wanneer een particulier zijn woning verkoopt aan een professionele vastgoedhandelaar, is een akkoord via WhatsApp een geldige manier om een koopovereenkomst te sluiten.  Overigens moet de handelaar, volgens het Gerechtshof Amsterdam, de verkoper wel genoeg tijd geven om zich eventueel te bedenken. 

Bij woningverkoop tussen twee particulieren is een akkoord via WhatsApp nog steeds niet rechtsgeldig. Hier geldt nog altijd het schriftelijkheidsvereiste. Het schriftelijkheidsvereiste houdt in dat er een koopcontract wordt opgesteld die door beide partijen moet worden ondertekend. Een WhatsApp berichtje maakt geen deel uit van het koopcontract en is ook geen vervanging van een elektronische ondertekening. Je kunt een akkoord via WhatsApp hooguit zien als een belofte dat het koopcontract zal worden ondertekend.

Als het koopcontract eenmaal (fysiek) is ondertekend, kunnen er uiteraard nog wel dingen worden besproken via WhatsApp. Zo kan er bijvoorbeeld wel een afspraak worden gemaakt om de termijn van het financieringsvoorbehoud te verlengen. Zorg wel dat je als koper via WhatsApp een duidelijk akkoord van de verkoper krijgt. Het liefst ook nog per e-mail."

Gerelateerde Nieuwsberichten

Wooncafé: Jouw Avond vol Wooninspiratie en Advies!

Wooncafé: Jouw Avond vol Wooninspiratie en Advies!

🗓️ Vrijdag 4 april | 19:00 - 21:00 uur
📍 Deerenberg en Van Leeuwen, Alphen aan den Rijn

Kom langs voor een gezellige avond vol informatie, inspiratie en een drankje. Stel al je vragen, en ontdek de mogelijkheden voor jouw (toekomstige of huidige) woning. Of het nu gaat om het verkopen of aankopen van een woning, het afsluiten van je hypotheek, verduurzaming of de inrichting van je woning – wij helpen je op weg!

Wat houdt de mededelingsplicht in?

Wat houdt de mededelingsplicht in?

Deerenberg & Van Leeuwen: "Mededelingsplicht betekent simpelweg dat u als verkoper verplicht bent alle relevante informatie over de woning te delen met een potentiële koper. Dit gaat om zaken die de koper moet weten om een goede beslissing te kunnen nemen. Denk bijvoorbeeld aan gebreken die niet direct zichtbaar zijn, zoals vochtproblemen, een lekkend dak of funderingsproblemen. Maar ook juridische kwesties, zoals een erfdienstbaarheid of een lopend geschil met de buren, vallen hieronder.

Wie kiest de notaris, koper of verkoper?

Wie kiest de notaris, koper of verkoper?

In het geval van kosten koper is het bij wet geregeld dat alle kosten van de levering voor rekening van de koper komt. Tot de kosten van levering behoren ook de notariskosten.

Deerenberg & Van Leeuwen Makelaardij